Wednesday, May 25, 2011

korupsi..

slm..

aku tgh bengang ni beb..baru2 ni aku blk kg dgn ht y gumbira tbe2 btkar jd panas membara..nk aku cte?ok2..aku cte..
1 pg kt kg..mcm biase le aku bgn awal2 semate2 nk lpak kdai pokde pekene roti canai cik n teh tarik maklong..sesampainye aku kt kdai pokde,aku lepak le 1 meja dgn toki2 n 2,3 org mmber aku..baru je melabuhkn punggung,tlinge aku d sajikn dgn cte panas..
org kg aku sume x puas hati dgn tok pat n tok penghulu..dorg ckp tok 4 n tok pnghulu xadil..pilih kasih..kalau de bantuan kerajaan,dpt ke pihak y xspatutnye..agropolitan..ramai pnduduk y layak menerima bantuan tersebut,tp y dpt adalah kroni2 tok 4 n tok penghulu..perumahan murah y baru siap d bina d RKT SALONG,ramai pendatang2 asing y bkahwin dgn org tmpatan y dpt rumah tersebut..sedangkan rakyat MALAYSIA y mnjadi pnghuni kg tersebut n kg berdekatan masih ramai y layak mndapat rumah tersebut..
cerite kedai kopi mule mnjadi hangat..ade y ckp tok 4 n tok pnghulu berdendam..kpd spe2 y pernah berdiri utk menegakkn hak masing2 sbgai pnduduk asal dan membangkang kputusan tok 4 n tok pnghulu,mereka akan d pulaukn oleh tok 4 n tok pnghulu..
pernah sekali aku pg majlis pertunangan anak tok pnghulu,aku jmpe sorg pndatang thai n berbual2 la sblm aku blk,tbe2 dtg tok 4..aku hulurkn tgn tuk bersalaman..sblh mte pn xdlayan...tp tgn tok 4 d hulur pd si warga thai tsebut..n tok 4 bertanyekn pasal ikan haruan y mahu dhantar oleh si thai ke rumah tok 4..y aku peliknye,da bertahun2 warga thai 2 menetap d kg aku..ade le 5,6 kali dorg kne tgkap..tp dorg dtg blik..pakai pas lawatan,tp bkerja mcm2 kt kg aku 2..siap beranak pinak lg n dpt tanah lg..heran jgak aku..
sbnarnye,aku xpernah nmpak tok 4 kg aku lepak d kawasan jajahannye..org2 kg aku pn,baik y tue atau y muda pn xprnah nmpak tok 4 mnjengok kg..tp ble tbe mse tuk mngundi,baru la masing2 mnunjukkn senyuman n keramah mesraan...
aku pn xtau pe nk jd dgn kg aku..pemuda2 y berpotensi sumenye terabai..kadang2 aku dpt rse aura putus asa dr sume org kg aku..ayat y slalu aku dgr dr org kg aku ialah:"ble die nk pakai kte bru le nmpok mke.."n kwn aku pnah cte mse mle2 tok 4 dlntik utk jawatan tok 4 kg,anak die meluahkn perasaan risau..
tp y aku pasti,dr 10 cte org2 kg aku,cume 6 or 7 je y bole pcye..aku cme bole mndoakn y sume ni akn berakhir..semoge kg tercinta djengok oleh arus pembangunan y positif..amin..

Wednesday, May 18, 2011

lulus

saat y dtggu2 telah tibe..2 minggu lepas aku bkje keras..terik mentari,hujan basah,lapar dahaga n penat lelah x ku hiraukn..sumenye gara2 nk kmpul duit utk pg fishing kt laut..1st time nk pg ni,da lme idam2kn nk fight dgn monster fish kt laut 2..tp jauh d lubuk ht,aku khuatir..mabuk ke aku nnt kt laut luas 2??aarrrhhgg!!sume 2 tolak tepi..lau xcube xtau..kn?kn?kn?
mse cuti aku habiskn kt kdai2 pancing..duk usha mesin n joran..smbil2 2 aku wt mke xmalu tgur mat2 n otai2 pancing y singgah bli brg..da mcm wartawan nk wt program pancing da aku mse 2..2 la kalu da gile pancing,mcm2 perangai le jdnye..
hr last sblm btolak ke laut,pkngah aku kasi obat mabok laut dr indonesia..cap kapal terbang..baik pnye..ahaks..tp aku xmkn pn obat 2..sje nk uji tahap kecergasan fizikal..kalu mabok sia2 je..ahaks..n ni de ckit pic kenangan y xkn aku lupekn smpai ble2


 tgh kontrol darah gemuruh..takut mabokk!!

 kwn sekaki pancing y sgt2 terbaik..sorg sahabat..:)

 bot y d sewa..pokya y punyaaa!!

 kwn sekmpung..xstrim anglers jgak..

 da catch..:)

 bgaye d pg hr bsme hasil tangkapan org lain...ahaks..:p

 pokya...!!(y pkai topi mngkuang kt blakang 2)

padil..pemegang rekod tangkapan pling bnyk..mke bangga gle..

alhamdulillah,aku xmabok pn.kwn aku ckp:"bereh r 2,kire LULUS r mu ke laut"...akan ku repeat mggu hadapan yeeaarrrrgghh!!\m/

..

tauhu sumbat

org ckp hidup ni mcm pentas opera dunia..mcm lgu kmpulan wings 2..lbh kurang la...
manusia adalah hero n heroin,para binatang plak plakon tmbahan n tumbuhan plak ialah prop..
filem blockbuster ni blnsung bkn dlm mse sejam or 2jam,tp btahun2..mcm2 cte y ade..ade aksi ganas,percintaan,komedi,suka duka n mcm2 lg..
dpendekkn cte,aku nk siarkn filem kehidupan aku y bru 1minggu siap dbikin..hr ni tayangan perdana..minggu lepas aku hepi sesgt sbab nk pg mancing kt laut..1st time mmg sgt2 xcited la..tp xlme aku hepi,blom pg laut lg my gal da spoilkn mood..ktorg fight kaw2..so,aku pg mancing ngn hati y xbes..
blk dr laut,aku fight ngn my dad plak pasal rumah...kple aku mkin serabut,aku luahkn sume pd my mom,siap ceramah motivasi lg kt my mom..sume y aku pendam dr kecik aku luahkn..
a few days later,aku fight plak ngn my lil bro n my mom also,pasal rumah jgak..pkre kecik je..tp kple aku da pnuh sgt..mcm2 prob dsumbat dlm kple aku ni..dlm mse sminggu bom atom y tsimpan dr zaman perang dunia pertama dulu meletop..kebabom!!
aku gtau my gal dgn niat nk mngadu nasib,tp mngkin aku da bnyk sgt wt salah..my gal da gv up da dgn hubungan kami..die mcm biasenye xtau nk pjuk aku plus wt xtau coz mara kt aku..last night ktorg broke up..
more prob telah disumbat dlm kple aku..xde 1 pn y setel lg..god..!!my life's sucks!!