Saturday, November 17, 2012

Demi cinta


Sehidup semati..?

Terima seadanye..?

Betol ke?ape mksud sume tu?

Mse lafaz sume 2,ikhlas ke?hari-hari ingat ke?

Ego..btl ke sdar dr ego?btl ke nk buang ego?sdar ke y baran 2 bpunce dr ego?

Sanggup berubah ke?xkesah la cpt or lmbat,tp sggup ke brubah..?ingat ke nk brubah?rajin ke nk ubah?tegas ke dgn pndrian terima seadanye n sehidup semati..?lau ikhlas trme seadanye,xpyh ubah sikap ke demi keharmonian n kebahgiaan n utk jd lbh baik?kalau nak bahgia,kne la jd matang dan bfikiran positif..berkomunikasi dgn tenang dan terbuka..

Bekorban demi insan tercinta..ramai yang tau,mencintai tak semestinye memiliki..tp berape ramai yang sanggup berpisah demi insan yang dikasihi tu..ramai yang lebih rela bertindak di luar batasan,mengikut nafsu,memberontak dan cenderung melakukan sesuatu yang tak sepatutnya dilakukan..kalu dah jodoh,takan kemana..sabar hadapi dugaan..kita dikurniakn akal untuk merancang perjalanan hidup kita..lihat di cermin,perhatikan betul2 di mana kelebihan dan kekurangan kita..gunakan akal kurniaan tuhan untuk menilai kelayakkan kita untuk memiliki dan menikmati cinta dari pasangan kita..

Sejarah hidup kita jangan kita abaikan,jangan kita lupa siapa diri kita sampai kita jadi sombong dan bongkak..asal kita pipit,masakan kita nak menjadi helang..segala salah dan dosa kita takan nak dikongsikan bersama insan yang bersih putih..kelayakkan hanya di peringkat sijil,dambakn pangkat yang setaraf diploma..lepaskanlah..jangan ditarik layang-layang yang bukan milik kita..biarkan ia bebas mencari pelangi..jangan dirobek ia dengan dosa-dosa silam kita..

Demi cinta yang ikhlas sejati,kebahgiaan adalah menolak ia keluar dari amukkan taufan dosa dan melihat insan yang dicintai berbahagia meniti pelangi..semoga ia berbahagia..

Location : Pekan, Pahang,
posted via blogaway

Monday, September 3, 2012

Entry baru..



Assalammualaikum...

Ape khabar sume?belum terlambat rasenye lau ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri..maaf zahir dan batin..macam mane raye tahun ni?bagi aku raye tahun ni sama je dgn raya tahun2 y lepas..pagi raye pg solat sunat Aidilfitri,blk uma salam cium mak bapak mintak maaf salah silap pastu layan tetamu jap,ble mate da kuyu,amik bantal tdo smpai ptg..mlm plak spupu sepapat dtg,take pic mcm2 pose ramai2 utk album keluarga..

Alhamdulillah...tahun ni puasa kurang sikit dugaannye tanpa rokok..lau dulu bau asap rokok je rasa lapar cm tak makan setahun..tp bukannye nak mkn sgt pn,nak merokok je y lebih..dpt sedut tar dan nikotin tu pn da rase kenyang 'mentek'(kenyang mcm ular sawa)da..tp tahun ni ble terhidu je bau asap rokok,rasa cm nk muntah plak..ok la 2..da tobat da..Tak Nak merokok da..pas kawen nanti nk rumah dan kereta bebas dr bau rokok..

Sebut sal kawen ni..kalu ikut perjanjian asalnye,tinggal lg 7 bulan lg sblm tamat tempoh pertunangan aku..mgkin bulan 3 nnti aku akn diijab kabulkn dgn kekasih hati aku..lg 7 bulan lg tulang rusuk aku akan kembali dekat dengan hati aku..semoga semuanye selamat..amin..da hampir stgh tahun aku bertunang,aku baru teringat y aku belum lg pg kursus kawen..haha..tunang aku da pg da..aku bkn tangguh2kn,tp aku selalu sgt terlupa,ble da takde masa nk pg bru la teringat..ble ade masa free sebok nk pg casting..ekekeke..bebuih la mulut tunang aku duk membebel kt aku..sori la ye mucuk acin..haha..

Tapi..aku runsing sikit pasal paras rupa aku ni,bukan pe,perut aku ni da makin boncit da..aku da agak da pekara ni akan berlaku..sume kwn2 aku y berhenti merokok,badan dorg pn jadi montel..bulat2 je sumenye..aku kire ok lg la sbab aku selalu buat aktiviti lasak..tracking sane-sini bwk joran dan beg berat berisi alatan memancing dan bekalan air dan makanan..bola da lme da tak sepak..mungkin kalu aku main bola lg,perut akan kempis semula kot..haih~~tak encem la nnt nk pkai baju pengantin..tak muat nak selit keris kat perut..ekekeke..

Sebenarnye..aku ni takde mood nak update blog hodoh aku ni..tak syiokk nak menaip pakai handphone..bila idea dtg,tgk je keypad kecik ni terus terbantut idea 2..maaf la kalu korg rasa bertambah boring dgn blog aku ni..da la lambat update,paras rupanye pn tak berubah pn..tgk la nnt lau ade masa aku kelepet lappy adik aku dan mekap2 sikit blog ni..ok la,idea da kona pg tempat lain da..dorg da tak nak masuk dlm kepala aku da..nanti lau dorg dtg blk aku update lg k?have a nice day folks..Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin..:-)

Location : Jalan Batu Balik, 26600 Pekan, Pahang,
posted via blogaway

Wednesday, May 23, 2012

Tuesday, May 1, 2012

Cik misi..


Assalammualaikum..

Pe khabar kengkawan bloger sume..smoga sume sehat n hepi2 slalu..

Lame gile aku tak update blog boring aku ni kn?rindunye bukan main lg da..tiap2 hari aku rase nak update,tapi takde idea la..siyes..kepale otak aku hang..

Ekceli aku sebok lately..maklum la aku da de bengkel sendiri da sekarang..pejam celik da 6 bulan lebih da aku jadi tokey..alhamdulillah,walaupun blom mampu untuk menyimpan stok alat ganti yang banyak,aku mampu la menyimpan wet lebih banyak dari mase aku keje makan gaji dulu..aku belom sedia lagi nak apply loan,aku nak try simpan sikit2 dulu..if tak cukup baru aku apply..

Memang rumit sikit la nak jayakan bisnes sendiri ni..aku pun da bertunang,nak simpan duit untuk nikah lagi..alhamdulillah..aku dapat gadis yang paham aku..sekali-sekale tak ngam 2 biase la..sedangkan lidah lagi tergigit kn?tapi yang penting ialah cara nak setelkan perselisihan 2 nak kena betul dan bersesuaian dengan situasi..kalau lam hati ikhlas,takde hal lah..sume di atas 2 adalah 2,3 penyebab y membuatkan kepale otak aku hang..

Mujur la aku duk kat kampung y tak sebok dgn hiruk pikuk kota..oksigen kat kg ni pun banyak,segar,ade sungai y banyak ikan..kalau tak,stress jugak..cite pasal kg ni,sume di atas cume mukadimah je..bukan nak cite hal 2 sume,tp pasal kg aku ni ha..2,3 minggu lepas aku demam,biasenye kalau aku demam aku wat dono je..makan panadol solubel 2biji pas2 wat keje atau main bola..nak bg badan berpeluh..malam2 aku pakai baju 3 lapis pastu selubung dalam toto..tapi y 2,3 minggu lepas punye demam lain sikit,aku gabra sikit..bukan sebab demam 2 teruk or demam denggi ke pe,tapi sebab tunang aku nak mai uma aku n nak sambut hari lahir die untuk pertama kalinye..

So..aku dgn gelabahnye merajinkan diri untuk pg klinik..oleh sebab sifat malas pg klinik 2 still ade lg dlm setiap rongga sendi aku ni,aku pun pg la klinik y paling dekat dgn uma aku iaitu klinik kerajaan kg paloh hinai..aku pg dgn niat nak mintak obat selsema je..sebab aku kompiden y teknik bungkus toto aku 2 mampu kebahkan demam je..tp tidak selsema..sampai je klinik 2,dgn penuh semangat,hidung kembang kuncup dan berwajah tampan aku bg salam n mintak la obat selsema..tp feed back y aku dapat agak mengecewakan,kate misi kat situ,dorg utamakan warga emas dan ibu mengandung je..aku tak layak nak dapat sekampit obat selsema kat situ..ade ke patot?abis ape gunenye bkak klinik kat kg?ape gunenye kerajaan bayar gaji misi2 kt klinik tu?ape kejadahnye y dorg wat kat klinik 2?bukannye tiap2 hari ade warge emas dan ibu mengandung y selsema?lagi pun kat kg aku ni bpe ramai sgt la umat manusianye..kalu dorg utamakan lembu n kambing mengandung sekali pun,tak sesaknye klinik tu..kerja ape je y misi2 2 sume wat?pagi2 masuk keje sampai petang dorg wat keje pe?makan kuih karipap,kuaci pas2 ngumpat org,cukup bulan dapat gaji..patot la sume org berpusu-pusu nak jd misi..tunang aku pun misi jugak..aku nak suruh die apply keje kt klinik 2..masuk keje pg punch card je,pas2 balik uma jage anak..jgn nak mengumpat sambil makan kuaci..cukup bulan dapat gaji jage anak..

Aku tak tau la kenape dorg wat cam 2,takan la tak bole nak hulurkan sekampit obat pd org y xsehat..bukan acap kali pun ade org sakit kat kg ni..memang klinik kg aku ni ibarat hidup segan mati tak mau..sebab most of the vilagers akan pg ke hospital atau klinik2 swasta untuk mendapatkan rawatan..tak salah if klinik kg 2 just jd klinik terdesak je..instead of klinik utk warga emas n ibu mengandung,pe la salahnye bantu sekali org2 y memerlukan..

Tp nasib baik misi kat situ bole tahan,sedap mate memandang..:D

P/s: ikhlaskan la hati dalam setiap gerakan sendi tubuh kite..insyaallah..rezki akan di berkati dan bertambah..selamat bekerja..:)

Location : Taman Mentiga, 26600 Pekan, Pahang,
Posted via Blogaway

Tuesday, February 14, 2012

Alhamdulillah..



Alhamdulillah..

Gembira,sebak,penat,tak pecaye,kompius..sume emosi bcmpur aduk..tak tgmbar dan tak tluah dgn kata-kata..

Terime kasih mak,abah,akak,adik2,mak sedare,bpk sedare,spupu sepapat sume krne sme2 brusaha mnlaksanakn impian aku..jasa dan pngorbanan korg akn dkenang hgga akhir hyat aku..

Tanggal 12.02.2012 aku slmt dtunangkn dgn kekasih ht aku y tercinta..majlis blansung d kg ayer itam teluk intan perak..pjalanan y sgt memenatkn fizikal dan mental,tp rohani dan emosi mbuatkn kepenatan y drasai hlang sekelip mate..mcm2 dugaan melanda..tp kesabaran membuahkn kbahgiaan..

Tak tau cm ne aku nk cte kt korg..ayat pn jd skema da ni..korg phm2 sndri la..bg y da kawen 2 kmpom phm,y blom,nnt korg phm la..ape y penting?usahasama..

Aku da tunang..yesss!!!:):):):):)

Location : Kampung Kecupu, 26600 Pekan, Pahang,
Posted via Blogaway

Saturday, January 14, 2012

Demi kesehatan..



Assalammualaikum..

Aku da benti merokok..

Slmt tahun baru 2012..



Location : Kampung Kecupu, 26600 Pekan, Pahang,
Posted via Blogaway