Friday, May 30, 2014

laila..nama mu teratas..


Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya
terbuka. Perlahan kereta di halakan ke dalam garaj. "Horey! Papa balik!"
Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya. "Tepi! Bahaya tau tak?" Jeritnya.

[Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.
"Aimin bawa adik ke belakang." Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut
terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.
"Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang.
Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita," pujuk Laila.
Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian
terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.
"Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat!
Tutup paip tu! Buka shower!" Sergahnya. Suara yang bergema mematikan
tawa anak-anaknya. "Asal saya balik rumah mesti bersepak. Kain baju
berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?" sambungnya kembali
bila isterinya terpacul di belakang pintu. "Anak-anak pa. Diorang yang main tu.

Takpe nanti mama kemas. Papa minumye. Mama dah siapkan kat taman."

Balas isterinya lembut. "Fail saya kat depan tu mana?"
"Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan."
"Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu
patutnya saya bawa meeting tengahari tadi." Rungutnya sekalipun di hati
kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya
itu. Suasana sepi kembali.
Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari
riuh suara anak-anak dan wajah isterinya. "Laila&" Keluhnya Akhirnya dia

terlena di sofa. "Saya nak ke out station minggu depan." "Lama?" Soal Laila.
"Dalam seminggu." "Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?"
"Budak-budak? "
"Ikut jugalah."
"Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana .
Tengok masa kat Legacy dulu tu&" "Masa tu Amirul kecik lagi." Balas Laila.

Wajahnya sayu. Dia masihberusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak

mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul
terpecahkan pinggan
di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku.
Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak
minta ganti rugi. " Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana." "Nak
jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung," Muktamad!
Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke
kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil
hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan
rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula
untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

"Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka
bakar abah ambik bagi kamu!"

"Manalah saya ada masa.." "Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan
balik!" Dia tersentak dari khayalannya. "Kalau tak suka
pulangkan
balik!" Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir. Tahukah
bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak
suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia
akhirat Laila adalah isterinya. Cuma.. "Mizi, makan!" Panggil ibunya
yang datang menemaninya
sejak seminggu lalu.. "Jangan ikutkan hati. Yang
sudah tu sudahlah." "Papa! Makan!" Jerit Aiman ,anak keduanya sambil
tersengih-sengih mendapatkan dirinya. "Tak boleh panggil papa elok-elok.
Ingat papa ni pekak ke?" Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik!

Kenapa papanya tiba-tiba   saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.
"Awak masak apa?" "Mama masak sup tulang dengan sambal udang!" jawab Amirul memotong
sebelum sempat mamanya membuka mulut.
"Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang
selera!" "Papa nak ke mana?" Soal isterinya perlahan.
"Keluar!"
"Mama dah masak Pa!"

"Awak saja makan!"
"Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!"

Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil
hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah
papanya keluar dari ruang makan. "Kenapa sekarang ni papa selalu
marah-marah ma?" Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi
nasi. "Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan." "Abang tak suka tengok
papa marah-marah. ." "Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam
gorilla kan ?"

Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila
menjeling. Di hati kecilnya turut terguris Besar sangatkah dosanya
hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?
Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.
"Laila.." serunya
"Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita
tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau
nanti." Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.
"Sunyi pulak rumah ni mak,"
"Lama-lama kau biasalah."
Airmatanya menitis laju. "Kalau tak suka pulangkan!" Dia rasa terhukum.
Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa
terluka. Kehilangan yang amat sangat.
"Papa beli apa untuk Aiman?" Soal Aiman sebaik dia pulang dari
outstationnya.
"Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu."
"Tak ada lah?"
"Ingat papa ni cop duit?"
Aiman termanggu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian
rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu
mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum
petang.

Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi
ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya. "Awak tak sihat ke?"
Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.
"Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi." Aimin mencelah di antara
perbualan kedua ibu bapanya.

Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan
berisi kopi yang masih panas terjatuh dan
pecah di lantai. Aiman
tercegat.

"Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak
tumpah tak sah!" Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju
mamanya dipegang kejap.
Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis.
Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila
cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di
pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.
"Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!"
Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam
pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat
kekasaran suaminya terhadap anak-anak.
"Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang
bukan-bukan. " Ujar Laila perlahan
"Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya?
Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam
ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?" Omelnya kembali.
Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya
anak
itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya.
Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup
dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang
bukan-bukan terhadap mereka.
"Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas
betul duduk dalam rumah ni." Laila menyuruh anak-anaknya bermain di
halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton
dengan tenang. Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca
pecah. "Celaka betul!" Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja.
"Abang!" "Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan!
Perangai satu-satu macam tak siuman!" Getusnya kasar.
Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya
petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam
menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada
lagi
cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di
dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.
Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi
sedikit pengajaran pada anak-anak. "Pak Ngah, Eddie nak balik!" Shamizi terpana.

Dia mengangguk. "Kak Longbalik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti." Alangkah
mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila.
Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak
pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan
mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma
dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang
lebih
baik dari A. "Laila&" "Papa nak ke mana hensem-hensem gini?" Dia
tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian
sarat. "Wangi-wangi lagi. Dating ye?" "Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk
staff." Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.
"Ikut boleh?" "Dia tak ajak family. Staff only!" Terangnya sedangkan difikirannya
terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi
akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan
bujang. "Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun
bawak kami." "Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana
sini,
panjat itu ini. " "Papa pesanlah.." "Nantilah besar sikit." Dalihnya.
"Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak
ikut pergi mana pun." "Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,"
Laila terdiam. "Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki."
Saya pergi kejap je.
Lepas tu terus balik." "Mama tanya sikit boleh?"
Dia mengangguk "Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan
anak-anak?" Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa
keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan
hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja
hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain
tarik-tarik alas kainnya.



"Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik,"
ujar Mr. Kwai, tuan rumah.



Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal
tapi amat membanggakan dalam pelajaran.. Namun dia rasa serba tak kena
bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang
anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang
dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila
tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma
perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain.
Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan
anak-anaknya pada rakan-rakan.

"Kalau tak suka pulangkan!" Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata
bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan
menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba
menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu
tidak pula disusuli dengan perkelahian. "Kamu semua ni..kalau macam ni
daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! " Laila merenungnya dalam..
Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti
selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin
untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila
mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia
terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh
di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah.
Bekal di dalam bekas tidak diambil. Pelik! Selama ini Laila tak pernah
lupa.. "Kalau tak suka pulangkan,"

Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang
selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat
anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan
lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya
bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan.. Riuh anak-anak
bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat
rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang
terselit di rumpun bunga. Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila&
Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.

Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah. Laila pergi
membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta
lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun
untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal
dilahirkan dua bulan lagi..

Dia menangis semahu-mahunya bila
menatap wajah lesi anak-anak dan
isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah.
Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan
harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan.

 -semoga jadi renungan bersama-

Saturday, May 17, 2014

update sikit je..

assalammualaikum...w.b.t...


Wasap guys..lme tak update blog tah pape ni..sesekali lega jugak dapat post luahan hati dalam blog ni..puas layan lagu rap,sesekali layan dangdut syok jugak beb..walaupun jiwa gua jiwa rock,gua layan jugak genre lain beb..gua suke dengar lagu sambil berangan gua dan "ghodong" gua yang perform lagu tu atas stage..biase la beb,bab yang solo power tu opkos la gua yang perform,ghodong gua gitar kedua je..hakikatnya gua ni bassis je beb..tu pun main hafal je..leni gua tengah layan dangdut sambil tulis entry ni..telinga gua sebelah kiri ni tersumbat,jap dengar jap tak dengar..taik telinga banyak sangat kot..atau penangan lagu dangdut ni tak tau le gua..
Yep..gua tak keje today..dah 4 hari gua tak keje..tapi gua buat part time di kedai makan pak ngah gua..dapat le seposen dua..(nampok benor nipunye)gua bukan sesaje tak keje beb,gua pedap beb..omputih cakap fedap..harga getah turun leni..rm1.70 sekilo..nak makan pe??nak beli cengkerik pun tak lepas..mau kena maki dengan tokey kedai pancing tu kalau gua beli cengkerik 7posen..tapi pe kena mengena gua dengan harga getah sekerap tu??haaaaaaaaaaaaaaa.....tu la pasai hang pa tak tau..dekat kg gua ni beb org kgnye tak ramai beb..most of them mencari rezeki dgn menoreh getah sekerap tu..so...apabila harga getah turun,mereka sume tak mau le nak berbelanja sakan..ada jugak yang tak mau noreh terus..pedap nak noreh katenye bila harga murah sangat..bila tak noreh,takda la duit nak repair moto..gua jugak merasa tempias penurunan harga getah ni beb..bukan gua je beb,tokey kedai runcit sebelah pun sama je duk termenung mcm gua beb..gua ingat nak pindah kedai la beb..lau tak dapat kedai baru,terpaksa la gua cari keje lain..nampak gayanye keje kilang le gua lau terus cam ni beb..nak bagi bini makan lagi beb,gua bukan bujang lagi,,kalau dulu boleh le makan megi,sekali 1hari plak tu..daif sungguh waktu bujang gua dulu..gudang garam boleh pulak 2 kotak sehari..ekekekeke..tapi tu dulu beb,sekarang gua dah "merunjing" lagi dah..(merokok)tu ayat ghodong gua..
Gua dah nikah beb..dah de bini..comei pulak tu..kehkehkeh..puji bini bukan bodek k?gua hepi beb..de bini yang gua cinta..tapi yang gua tak hepinye gua tak kaya beb..bukan la gua tak bersyukur beb,tapi gua nak bagi bini gua pe saja yang dia idamkan..sedih beb bila tak dapat bagi perari kat bini..gua bukan nak kaya mcm mark zukebek tu..(betui ke ejaan name die?)cukup le kaya mcm sultan brunei dah le..(gua pun tak tau spe lebih kaya)gua nak bawak bini gua melancong ke brazil beb..boleh tengok world cup sambil selfie dengan anaconda..ape??kenapa tak pegi mekah buat umrah??opkos le gua dah pegi mekah dulu sebelum g brazil beb..pe punya soalan le lu ni mat..lepas g brazil kan beb,gua nak bawak bini gua pegi jepun tengok doremon episod 02..makan dorayaki..mintak autograf naruto..melawat istana takeshi..beli kimono 200 pasang bagi pada org kampung sorg satu..pakai masa hari gotong royong kampung..baru gempak kampung gua masuk youtube beb..boleh gua dapat pangkat dato..
Baru jap tadi akak gua sms gua,tanya gua sakit ke?gua xsakit beb..kalau gua sakit gua dah menjerit dah kan?gua tak reply pun sms akak gua tu..gua pun tak tau gua sakit ke x..rambut gua gugur,botak bertompok-tompok atas kepala ni..obviosly la ada something wrong kan?janggut gua pun dah tak lebat dah..tinggal 2,3 helai je dah..(syok pulak lagu dangdut ni)gua dah pegi klinik dah beb..doc ambik darah gua untuk buat ujian..1bulan lagi dapat le result..2 minggu lagi gua kena pegi HTAA jumpa doc pakar kulit..tak tau le kulit gua yang prob atau sistem imun gua dah nak expired..tunggu result blood test tu nanti le..gua tak boleh berpeluh beb,kalau berpeluh je badan gua gatal2..tah le beb..gua rasa effect gua benti merokok je ni kot..(nak sedapkan hati)
dah le beb..gua pedap dah layan dangdut..gua tak solat asar lagi ni..takde idea dah la nak mencoret..lain kali la pulak k beb?hari pun gelap je dari tadi..gua nak pikiyak mcm mana gua nak pegi keje part time mlm nanti..kompom basah le kalau hujan..k la,assalammualaikum..kim salam tok 4 korg k?bye..