Posts

Showing posts from September, 2011

Saye nak power..

Ptg td prut aku menjammingkan drnye..aku da xle tahan da,capai kemeja bunge2 aku,spek mte itam n bslipar jepun trus pg kdai mkn y pling dkat..aku blasah je pape lauk y ade kt kdai tu..sume sdap..tgh lapor,mst la sedap..

Pas kenyang prut pe lg,brasap muncung la smbil  amik paper n bace..tertarik dgn brite sorg pemungut sampah cedera dibelasah polis..kesian..niat baik nk jge kbersihan..tp mgkin care die menegur polis tu xbtl or agak kasar..xtau le aku..tp polis tu mmg kurang ajar la kn..xkn sbab tgur buang smpah merata pn smpai nk ugut n tembak org..da la ugut,siap bwk kwn n blasah mamat tu lg..ptutnye polis menjge keamanan negara..bkn jd samseng negara..

Tbe-tbe aku tringat pengalaman aku sndri..aku pnah kne aniaya mcm mamat pemungut sampah tu..tp xla kne blasah rmai2..ctenye cengini..

Ade 1 famili ni dtg menyewa homestay pkngah aku..dorg ni ade kne mengena jgak ngn aku sbnarnye..bau2 bacang cengitu..dorg sewa blik tu sbab adik bradik dorg nikah tomorownye..mlm tu aku mcm biase bg dorg ms…

Cinta mukabuku..:D

Image
Aku da gile..maaf sume,aku da gile..

Yep!!aku da gile..aku da gile bayang..xpnh lg aku jd gile bayang mcm ni..jiwe-jiwe tahap kronik..dulu2 bcinta pn xla smpai tahap dewa cenggini..muke je ganas..rock la konon..metal la konon..kne muuaah dlm hp skli cair segale..

Dpnjangkn cite..aku knl aweks ni dlm laman mukabuku..jiwe kosong aku ni mnyedut-nyedut je kcntikkn awek ni..cm ade 1 feel y menepuk blakang aku mbri smangat utk mcbe lg..

Aku pn,even malu-malu+takot menstalkerkn dr aku..aku usha la profile die,tgk gmbar2 die,komen2 gmbar die n like2 sume post die..hempeh!!d layannye pn idok..tp aku cbe jgak sdye upaye aku kn..smpai la 1 hr die inbox aku..sembang2,gurau2,kenal2 n ayat2 cinta ckit aku pn mesre la dgn die..

Tp lau xjmpe dpn mte cm ne nk pcye masing2 ikhlas kn?so,aku ckp kt die y aku nk jmpe die..ayat pnye ayat,die pn stuju dating ngn aku..saat y bahagia la kn..aku xpk pnjang da..nekad je..ktorg pn set hr n waktu utk jmpe dpn2..die ckp hr ahad die free..aku pn plan pg hr sabtu..jauh …

Aidilfitri..

Image
Slm aidilfitri..

Alhamdulillah..puasa thn ni aku pas dgn warne terbang(flying coulor)..tp aku kuciwa..kuciwa sebab aku xdpt bkje dgn bsungguh-sungguh..bknnye aku mls,tp mmg da rutin tiap2 tahun sblm aidilfitri kompom xbnyk kje..kul 10-11 pg da blk tdo da..kdang2 trus xde kje lansung y nk buat..bgn pg tgk tibi smpai tgh hr n den tdo smpai ptg..

If xde job,makanye xde la ongkos..aku da gelabah da..mane xnye,raye da xlme,ongkos xde..sib baik la aku aku pndapatan sampingan iaitu alaun pasar mlm dr pkngah aku dan bisnes jual buluh lemang y aku manage everiyer..

Alhamdulillah..thn ni bisnes kencang..ramai y oder buluh..maybe thn ni lemang jd menu utama kot..ade y oder 20btg,50btg n 5btg pn ade..mmg xde mud la aku nk g tebang buluh if 5btg je..tp semangat rye punye pasal,aku gagahkn jgak tulang 4 kerat aku ni..

Mmg besar la dugaan ble pg menebang buluh ni beb..da la bulan pose xle mkn n minum..kering bibir aku da mcm kne salai da..apatah lg nyamuk,dr cucu cicit nyamuk smpai ke moyang nyamuk …

Cara-cara membuat pelita buluh

Image
Salam aidilfitri..

Kali ni aku nk share ilmu membuat pelita buluh..

Yaw..aku tau,mmg agak trlmbat utk share ilmu ni..tp tahun depan bole guna blk kn?

So..here we go..

Mule-mule sediekn peralatannye dlu..pastikan sumenye ade..if alat2nye xlengkap,nnt korg jgak  kecewa..mse dan kudrat pn akan terbazir..so,mke sure sumenye lengkap k?

Alat-alatnye ialah:

    1.parang

   2.gergaji

   3.tali

   4.sumbu pelita

   5.tin air minuman

   6.gunting

   7.drill eletrik atau bateri

   8.sarung tangan

Care-care mbuat:

Opkos la kne pg tebang buluh dlu kn..so,bawak parang,gergaji dan tali skali..jgn lpe pkai sarung tgn,sbab buluh kn miang..

Ble buluh da d tebang dlm jumlah y korg nk,potong buluh tsebut sepanjang 4 ruas..atau pn,ske ht korg la nk pnjang mne pn..tp pastikan hjung pangkalnye dlebihkn sdkit..utk dbuat lobang tapak tiangnye nnti..

After dat,kumpulkn sume buluh2 td n ikatknnye bsme..supaye senang nk dbawa pulang ke rumah..sesudah sampai d rumah,basuh bluh2 td dgn air n gosok2kn sdkit dgn kain bruk or sepan.…