Tuesday, September 27, 2011

Saye nak power..


Ptg td prut aku menjammingkan drnye..aku da xle tahan da,capai kemeja bunge2 aku,spek mte itam n bslipar jepun trus pg kdai mkn y pling dkat..aku blasah je pape lauk y ade kt kdai tu..sume sdap..tgh lapor,mst la sedap..

Pas kenyang prut pe lg,brasap muncung la smbil  amik paper n bace..tertarik dgn brite sorg pemungut sampah cedera dibelasah polis..kesian..niat baik nk jge kbersihan..tp mgkin care die menegur polis tu xbtl or agak kasar..xtau le aku..tp polis tu mmg kurang ajar la kn..xkn sbab tgur buang smpah merata pn smpai nk ugut n tembak org..da la ugut,siap bwk kwn n blasah mamat tu lg..ptutnye polis menjge keamanan negara..bkn jd samseng negara..

Tbe-tbe aku tringat pengalaman aku sndri..aku pnah kne aniaya mcm mamat pemungut sampah tu..tp xla kne blasah rmai2..ctenye cengini..

Ade 1 famili ni dtg menyewa homestay pkngah aku..dorg ni ade kne mengena jgak ngn aku sbnarnye..bau2 bacang cengitu..dorg sewa blik tu sbab adik bradik dorg nikah tomorownye..mlm tu aku mcm biase bg dorg msuk dlu tanpa sbrg bayaran..aku pn kesian jgak tgk dorg kelam kabut dgn majlis akad nikah mlm tu..so,aku bg le kelonggaran..

Ble aku tgk dorg da cool down n lepak2 je tgk tb,aku pn mintak le byaran ngn dorg..haa..mse tu la bmulenye kjadian tu..dorg tbe2 lak jd sombong,bongkak,takbur,laknat,lahabau n mcm2 lg la..dorg bg mcm2 alasan kt aku..aku rilek je..lg pn aku pk,besok pn bole mintak byaran tu..tp pkngah aku pesan kt aku,dorg ni kedekut taik idung masin,cucu cicit hj bakil..aku pn bkeras la ckit ngn dorg..tkot besok dorg blah n xbyar sewa..

Oleh sbab aku bkeras tu,sorg hamba Allah tu sound kt aku smbil melemparkn wang kertas rm100 dpn aku..mcm aku ni pengemis plak..dorg blom tau y aku ni anak murid pengemis so n pewaris kungfu mabuk tu..tp aku xblajar abis la kungfu tu..sbab aku islam,xmnum arak..

Mmg rse terhina sgt la dorg wt aku mcm kasim selamat..cmpak duit dpn mke aku..kalau ikutkn baran aku,da lme aku debik mke si jahanam tu..tp homestay tu tmpt aku n pkngah aku cr mkn..aku sabor je le..aku tulis resit dgn tgn terketar-ketar sbab marah,sain n cop pastu aku hlurkn die bebaik smbil mlut lancang aku ni sound ayat mkn dlm kt die..pastu aku blah pg kdai mkn n lepak lme2..

Besok pgnye aku nk pg kje paip,tbe2 sbuah pacuan 2 roda dpn bnme produa kelisa bwarna kelabu membrek emergensikn drnye dpn pintu pgar homestay pkngah aku..dgn xbergaye lnsung mamat polis kluar dr krete tu n pgang bahu aku..die sound kt aku y die nk ckp ngn aku sptah dua kte..aku pn dgn rileknye mlebuhkn pnggung aku atas pgar batu dpn homestay n tggu die nk ckp pe..tggu pnye tggu die xckp pape,sebok dgn hp die je..aku da lewat nk pg kje..kwn aku da tcongok dpn pgar tggu aku..las2 aku bgn n grak ke stor smbil sound kt polis tu y aku da lewat..tbe2 polis tu terkam aku n tarik bju aku smpai nk koyak..sib baik bju bundle..aku bli pn rm5 je selai..

Aku pn tempis la tgn die smbil sound kt die spye jgn tunjuk samseng..aku mmg xtkut lnsung kt polis tu..bkn aku wt jenayah pn..oleh krne die tu polis,die trus bkasar dgn aku..diploknye aku,tgn aku dtarik ke blakang n kple aku ditarik-tarik..mcm la aku ni suspek penjenayah plak..pd hal aku xwt pape pn kt die..sentuh die pn x..pantang cucu tok penghulu junid kne buli cm tu..aku melawan la..xsangke plak aku kuat gle pg tu..5,6 org adik bradik die dtg tlg pgang aku..2 pn xdpt jgak nk kawal aku..las2 pkngah aku dtg n ckp kt aku spye ikut je die..aku tau pkngah aku bengang gle..tp die btindak bijak,die xmo pkre tu jd bsar..aku pn xmlwan da n polo je polis jahanam tu ke balai anti dadah..dlm krete die maki n caci aku..aku cbe rakam ngn hp aku..tp tgn aku da kne gari..die nmpak aku pgang hp n nk rakam sume y blaku..die mkin naik angin n lempang mke aku..die rampas hp aku n lempang aku lg..

Sampai kt balai die bwk aku jmpe pegawai die..aku dgn pnuh brani melawan le n cte pkre sbnar y blaku..ingatkn bole lepas..rpenye pegawai die same je slh gune kuase..aku di urin test n d lepakkn dlm opis polis jahanam tu..kononnye nk bg aku gerun la tu..aku diam je dlm tu..sampai la pkngah aku dtg n cbe nk setelkn pkre tu..

2,3 jam pastu polis keparat tu dtg n slow talk ngn aku..spatah die tnye,bpatah-patah aku bebel n sound kt die..die plak jd mcm penjenayah y kne motivasi..las2 die mcm sdar y die slh..n die bru tau aku ni saudare mare die..tu la kalau bodoh sombong..bute dgn kuase..pas puas kne motivasi dgn aku y tgh dtg sun api baran tu,die pn bkak gari kt tgn aku n lepaskan aku..aku xtau la kalau2 pakngah aku da byar kt die or pegawai die..tp rajin plak die hantar aku blk ke homestay..dlm krete die mcm nk borak n amik ht aku..mampos aku xlayan polis bodoh mcm die tu..

Lepas kjadian tu aku tgk muke sume polis2 kt mne2 skli pn aku rse mual..jelas nmpak air mke sombong dorg tu..akak2 kerani kt balai pn aku nmpak sombong..sumpah aku xnk jd polis..aku xkn bg adik2 aku jd polis..anak2 cucu aku pn aku xkn izinkn dorg jd polis..takot dorg lpe dri,lpe asal usul n jd smbong n bongkak dek kerana kuasa..

Sekian~~~



Location : Kampung Jambu, 26600 Pekan, Pahang,

Thursday, September 22, 2011

Cinta mukabuku..:D



Aku da gile..maaf sume,aku da gile..

Yep!!aku da gile..aku da gile bayang..xpnh lg aku jd gile bayang mcm ni..jiwe-jiwe tahap kronik..dulu2 bcinta pn xla smpai tahap dewa cenggini..muke je ganas..rock la konon..metal la konon..kne muuaah dlm hp skli cair segale..

Dpnjangkn cite..aku knl aweks ni dlm laman mukabuku..jiwe kosong aku ni mnyedut-nyedut je kcntikkn awek ni..cm ade 1 feel y menepuk blakang aku mbri smangat utk mcbe lg..

Aku pn,even malu-malu+takot menstalkerkn dr aku..aku usha la profile die,tgk gmbar2 die,komen2 gmbar die n like2 sume post die..hempeh!!d layannye pn idok..tp aku cbe jgak sdye upaye aku kn..smpai la 1 hr die inbox aku..sembang2,gurau2,kenal2 n ayat2 cinta ckit aku pn mesre la dgn die..

Tp lau xjmpe dpn mte cm ne nk pcye masing2 ikhlas kn?so,aku ckp kt die y aku nk jmpe die..ayat pnye ayat,die pn stuju dating ngn aku..saat y bahagia la kn..aku xpk pnjang da..nekad je..ktorg pn set hr n waktu utk jmpe dpn2..die ckp hr ahad die free..aku pn plan pg hr sabtu..jauh beb..teluk intan tu..aku mmg xcited nkjmpe dgn die..

Tbe hr sabtu aku bgn tdo awal gle..aku siap2kn brg2 n pkaian tuk trip aku tu..ble da setel sume,aku pn bjln kaki ke bus stop..12thn beb aku xnaik bas..aku pn da xpndai da nk naik bas..

Dr pekan aku naik bas tambang dlu ke kuantan..punye la sesak dlm bas tu..tpkse aku bdiri slme sejam..mcm2 prangai bdk2 remaje zaman skrg..pantang cuti skola mst nk jenjln ke bandar..dlm bas tu kecoh dgn suare dorg je..y lelaki xpyh cte la,xhabis sembang hebat dpn pompuan..y pompuan ni aku musykil ckit..xde gaye pompuan pn..same je mcm laki..nasib baik xde halkum je..xsegan silu brtepuk tampar dgn lelaki..adoiyai..

Sesmpainye aku kt kuantan,aku plan nk gunting rmbut dulu kasi ensem2 ckit la kn..hampeh!!salun pebret aku tutup la plak..oleh krne kecewa,aku trus peewit kt teksi n trus je ke terminal makmur..smpai terminal makmur,aku bli tiket n tggu je bas smpai n grak..xde pape y menarik pn mse dlm bas tu..penumpang pn xrmai..aku tdo je la smpai shah alam..smpai je shah alam,kwn aku dtg ambik aku n lepak uma die dlu smlm..aku tumpang uma die sbab aku xtau rpe2nye ade tiket kuantan-teluk intan..aku tnye kwn aku,die pn xtau..y die tau shah alam-teluk intan ade la..kompiden gle je aku..nah!amekaw,tiket ke teluk intan da abis..serabut gle kple otak aku..nsib baik kwn aku tlg..ejas punye ejas,pnjual tiket tu sruh aku ejas dgn drive bas..lapang dada aku ble misi mngejas ktorg bjye..tp,ingatkn bole tdo lena..bru je nk lelap,kwn aku dr damansara plak kol ajak lepak2..kwn punye psl aku layan je la..smpai ceroh aku xtdo..

Blk dr jenjln n melepak,aku trus siap2 ke tmnal..naik je bas tu aku ingat nk tdo skjp..hampeh!!pkcik driver tu ajak sembang plak..mcm2 die tnye aku..bizi bodi btl..las2 aku tlelap jgak..sdar2 pkcik tu tgh sebok tepuk2 radio..tbakor kate die..mls aku nk lyn pkcik tu,aku pn wt2 tdo blk..

Ble smpai je tmnal teluk intan,buah ht pengarang jantung aku da tggu nk ambik aku..1st time tgk die dpn2..fulamak beb..jauh lbh cun melecun dr dlm gambar..ktorg pg mkn2 pastu ktorg pg jenjln kt lumut..lepak tepi pantai,jenjln kt jeti,snap gambar n berpegangan tgn..ekekeke..siyes!!die sgt ske kt aku..aku pn same..kikiki..aku selesa dgn die..snang bkongsi crite..even 1st time jmpe rse mcm da knl puluhan thn..mgkin dia la tulang rusuk aku y hilang tu..da smpai mse die kmbli dkat dgn ht aku..sumpah aku syg die gle2..aku da tukar genre da skrg..dlu metal,skrg balada je..kikiki..aku harap n bdoa pd Allah s.w.t. smoga hbungan aku ngn die kekal hingga akhir hayat..y sbnarnye ktorg da plan nk btunang hjung thn ni..:D

Lepas blk dr berdating sakan,die hntar aku ke tmnal teluk intan..dugaan melanda aku lg..tiket ke shah alam n kuantan sume abis..aku xle blk..hampeh!! Tpkse aku sewa hotel n tdo smlm kt teluk intan..cinta ht aku blk uma mak die..pg2 besoknye die fetch aku kt hotel n ktorg breakfast sme2 sblm aku blk ke kuantan..sayu ht aku ble tgk mke die mse nk say gud bye tu..mte die jelas menunjukkn y die sgt syg kt aku..aku tau die xnk aku blk..aku pn same..tp prasaan tu xle dlyn sgt..nnt merana bdn..so,dgn ht y bblah bg,aku pn say gud bye kt die n xbnti2 say,"sy syg awk"..finaly aku smpai jgak ke kuantan..tggl la kekasih ht aku jauh2 kt sne..sumpah aku rindu kt die sgt2..

Syg ucuk ngade sgt-sgt..ekekeke..:D

Location : Jalan Bukit Sekilau, Bukit Sekilau, 25200 Kuantan, Pahang,

Tuesday, September 6, 2011

Aidilfitri..



Slm aidilfitri..

Alhamdulillah..puasa thn ni aku pas dgn warne terbang(flying coulor)..tp aku kuciwa..kuciwa sebab aku xdpt bkje dgn bsungguh-sungguh..bknnye aku mls,tp mmg da rutin tiap2 tahun sblm aidilfitri kompom xbnyk kje..kul 10-11 pg da blk tdo da..kdang2 trus xde kje lansung y nk buat..bgn pg tgk tibi smpai tgh hr n den tdo smpai ptg..

If xde job,makanye xde la ongkos..aku da gelabah da..mane xnye,raye da xlme,ongkos xde..sib baik la aku aku pndapatan sampingan iaitu alaun pasar mlm dr pkngah aku dan bisnes jual buluh lemang y aku manage everiyer..

Alhamdulillah..thn ni bisnes kencang..ramai y oder buluh..maybe thn ni lemang jd menu utama kot..ade y oder 20btg,50btg n 5btg pn ade..mmg xde mud la aku nk g tebang buluh if 5btg je..tp semangat rye punye pasal,aku gagahkn jgak tulang 4 kerat aku ni..

Mmg besar la dugaan ble pg menebang buluh ni beb..da la bulan pose xle mkn n minum..kering bibir aku da mcm kne salai da..apatah lg nyamuk,dr cucu cicit nyamuk smpai ke moyang nyamuk dtg isap darah aku..dorg xpuase ke ape?mule2 aku ingat nyamuk je y xpuase,skali pacat pn monteng pose jgak..maka blaku la pertumpahan darah aku dlm semak tu..

Da setel cari buluh lemang,rezki aku btambah..aku dpt sistem pesanan ringkas dr 1 of aku pnye kasteme,die tnye aku ade wat pelita buluh ke..aku dgn mulut celuparnye menjawab ade..pd hal aku xpenah buat pn..dgn pantas jgak die oder 10 btg..sekali lg aku melangkah ke medan pertumpahan darah..mak aku pn oder jgak pelita tu ble die tau y anak jantan die ni ade bakat tpendam..tp oder pkai air liur je la..sib baik dlu aku pnah tompang perut mak 9 bln 10 hr..:-)pose xabis lg,beraye sakan la nyamuk dgn pacat tu dpt jamah darah manis aku..sedar xsedar,bnyak jgak duit raye ak..hasil dr bisnes lone ranger aku tu..yep!sumenye aku buat sorg2..

Tibenye aidilfitri..bgn pg dgn penuh semangat..mandi,mandi wajib,sarapan dgn famili n den pg masjid melaungkn takbir dgn kuat dan pnuh semangat..tersentak jgak mber aku kt sblh,xpnah2 aku smangat cm tu..pkcik2 kt sblh n kt depan pn jeling2 kt aku..lantak la..bknnye aku nyanyi lagu halaman asmara kt dlm masjid tu..selesai je solat aidilfitri,aku singgah uma mak sedare aku..hampeh! Pk ude aku xpg masjid pn..xlarat katenye..xkisah la,solat aidilfitri kn sunat..aku cube2 jgak wt muke manje dpn makcik2 n pkcik2 aku..mane la tau kot2 dpt wit raye..hampeh sekali lg! dorg xpndang pn mke aku..dorg suruh aku cekik je..habis separuh satay y dorg hidang atas meja tu aku bedal..tp aku rse kalau dorg tenung muke aku mse tu,kompom dpt wit rye..

Lepas kenyang mkn satay,aku pn bsalam-salaman mintak ampun dan maaf dr dorg n den aku pn blah..smpai uma,sesi bsalam-salaman ngn famili plak..mintak ampun dan maaf dr mak n abah..cium pp dorg..bg duit raye kt adik2..n den bakor satay reramai..

Itu la saje aktiviti aku sblm dan semase hr raye pertame..hari raye kedua n seterusnye aku tido je..cume sahabat sejati n sedare mare y call aku n wt temu janji tlebih dahalu je y aku layan..umah jiran,2 biji uma je aku pg..itu pn kne pkse ngn mak aku..

aku mmg xde mud nk raye thn ni..dono y..

.......sekian.......

Location : Address not available

Cara-cara membuat pelita buluh



Salam aidilfitri..

Kali ni aku nk share ilmu membuat pelita buluh..

Yaw..aku tau,mmg agak trlmbat utk share ilmu ni..tp tahun depan bole guna blk kn?

So..here we go..

Mule-mule sediekn peralatannye dlu..pastikan sumenye ade..if alat2nye xlengkap,nnt korg jgak  kecewa..mse dan kudrat pn akan terbazir..so,mke sure sumenye lengkap k?

Alat-alatnye ialah:

    1.parang

   2.gergaji

   3.tali

   4.sumbu pelita

   5.tin air minuman

   6.gunting

   7.drill eletrik atau bateri

   8.sarung tangan

Care-care mbuat:

Opkos la kne pg tebang buluh dlu kn..so,bawak parang,gergaji dan tali skali..jgn lpe pkai sarung tgn,sbab buluh kn miang..

Ble buluh da d tebang dlm jumlah y korg nk,potong buluh tsebut sepanjang 4 ruas..atau pn,ske ht korg la nk pnjang mne pn..tp pastikan hjung pangkalnye dlebihkn sdkit..utk dbuat lobang tapak tiangnye nnti..

After dat,kumpulkn sume buluh2 td n ikatknnye bsme..supaye senang nk dbawa pulang ke rumah..sesudah sampai d rumah,basuh bluh2 td dgn air n gosok2kn sdkit dgn kain bruk or sepan..ini adalah utk mbuang miang pd bluh2 td..kalau korg malas,xpyh bsuh pn xpe..setelah dbasuh,tebung lobang d bahagian tepi ruas buluh mnggunakan drill..pilih mata penebuk bersaiz 1 inci..tebuk lobang pd setiap ruas,lobang ini adalah utk mngisi minyak..kemudian tukarkn mata penebuk kpd saiz y lbh kecil..pilih saiz y brsesuain dgn saiz sumbu y korg beli or buat..tebuk pd tgh2 ruas buluh,atau tebuk je ikut suke ht korg..tp pastikan lobang itu selari dgn lobang minyk td..lakukan proses tebuk menebuk pd setiap ruas buluh..apabila selesai,gunekan gergaji utk memotong keratan kecil drpd hjung dan pgkal pd stiap pelita buluh tsebut,ianye btjuan utk mbuat 2 lobang besar pd hjung dan pkal pelita tsebut..lobang2 itu  adalah utk tiang2 pelita..lakukn dgn bhati2,jgn pecahkn hjung pelita..

Setelah proses tebuk menebuk selesai,guntingkn kepingan aluminium dr tin air minuman..potong mengikut saiz y korg nak..gulungkn kepingan aluminium itu utk djdkan tiang sumbu pelita..ske hati korang la nk besar or pnjang mne skli pn..msukkn sumbu y korg beli ke dlm tiang sumbu aluminium td dan sumbatkn ke dlm lobang kecik y korg tebuk td..korg bole jgak pkai tuala2 buruk jika korg sengkek sgt la kn..after dat,korg pg cari kayu2 bulat y same saiz dgn lobang minyak td utk djdkn penutup..ptong pendek2 en den sumbat je ke lobang minyak td..pastikan ianye ketat..gunakan lebihan buluh y ade utk d buat tiang or korg rembat je btg penyapu kt umah jiran2 korg..if korg gne buluh,belah buluh tsebut kpd 2 bahagian..1 bikam 2 tiang..pacakkan tiang tsebut tlebih dahulu ke dlm tanah supaye senang korg nk letak pelita dan pelita korg xjahanam sblm beraksi..pastikan jarak antara tiang brsesuaian dgn jarak lobang y korg tebuk d kiri kanan setiap pelita..letakkan pelita korg atas tiang dan tuangkn minyak..gunakan minyak diesel,kerana minyak tanah sgt la mahal..

Akhir kate,selamat mencube dan semoga generasi akan dtg akan terus menerus mempraktikkan ilmu dan budaya kesenian peninggalan nenek moyang kite..selamat hari raye dan...

Jom bakor bunge api pkai pelita buluh..??

:-):-):-P

p/s:jgn main mercun kelak merana badan..

Location : Address not available